In English

MagnumLive

Tapio Rautavaara 100 v. -esityksiä Lapissa

JULKAISTU 20/08/2015
Tapio Rautavaara 100 vuotta, Sininen Uni. Tapio Liinoja, Johanna Iivanainen, Olli Ahvenlahti

Tänä vuonna juhlitaan Tapio Rautavaaraa, mestaria, jonka elämä oli monin tavoin legendaarinen. Rautavaaran syntymästä tulee kuluneeksi nyt juhlavat 100 vuotta. Juhlavuoden kunniaksi Rautavaaran lauluja ja tarinoita hänen elämästään kuullaan Tapio Liinojan käsikirjoittamassa musiikkiesityksessä ”Sininen Uni – Tapio Rautavaara 100 vuotta”. Esityksessä mukana on taidokas esiintyjäkaarti: Tapio Liinoja, Johanna Iivanainen, Mikko Iivanainen ja kapellimestari Olli Ahvenlahti.

rautavaara

KIERTUE LAPISSA

Musiikkiesitys on kiertänyt ympäri Suomea kymmenien esitysten siivittämänä. Esitys vierailee tänä syksynä myös Lapissa. Erityisen rakas paikka Rautavaaralle oli Suomen Lappi. Lappi nousee keskeisenä elementtinä esiin. esityksessä: konsertissa kuullaan, mm. lappiteemaiset Laulujen aiheet, Rakovalkealla ja Lapin jenkka.

Lapin esityspaikat:
ke 16.9. Saariselkä, Lapland Hotel Riekonlinna
to 17.9. Ylläs, Lapland Hotel Saaga
pe 18.9. Muonio, Lapland Hotel Olos

Tapio Rautavaara syntyi Pirkkalassa 8. maaliskuuta 1915. Elämän varrelle mahtui satoja muistokkaita levytyksiä ja lauluja, kukapa ei muistaisi Reissumiestä, Rosvo Roopea, Korttipakkaa, Juokse sinä hummaa ja tämänkin musiikkiesityksen nimeä Sinistä unta. Rautavaara ehti esiintyä myös yli 20 elokuvassa, joista myös tarinoidaan konsertin lomassa, samoin urheilu-urasta. Rautavaarasta puhuttaessa ei voida unohtaa hänen upeaa uraansa urheilijana niin Olympiavoittaja-keihäänheittäjänä kuin maailmanmestari-jousiampujana. Tapio Rautavaaran maallinen matka päättyi 25. syyskuuta 1979 Helsinkiin, mutta hänen laulunsa ja tarinansa elävät edelleen suomalaisten sydämissä.

Tapio Liinoja on esityksen käsikirjoittaja ja samalla itseoikeutetusti toinen esityksen solisteista.

– Olennaista esityksessä ovat laulut, joiden myötä tarina etenee. Laulujen lomassa kuullaan mm. juttuja hänen ystävyydestään Reino Repe Helismaahan ja miten Toivo Kärjen kappaleet löysivät tiensä Tapsan laulettaviksi. Esitys kertoo ajan hengestä, kiertue-elämästä, myös olympiasankarin urheilumenestyksestä ja elokuvarooleista. Siinä on mukana keveyttä ja reipasta menoa, mutta myös sielun syviä tuntoja liikutellaan, kertoo Liinoja, joka haluaa korostaa, että kyseessä ei ole näytelmä eikä ”Tapsa-imitaatio”.

– Yleisö näkee Rautavaaran molemmat puolet, paljon herkkiä koskettavia balladeja mutta myös rempseitä biisejä. Monet niistä ovat muuttuneet kansanlauluomaisiksi, kaikkien tuntemiksi iskelmiksi.

Tapio Liinoja muistetaan mm. elokuvaroolistaan Tapio Rautavaarana. – Tutustuin Tapio Rautavaaran elämään ja musiikilliseen tuotantoon, kun kuvasimme Timo Koivusalon Kulkuri ja Joutsen -elokuvaa 1998.

Johanna Iivanaiselle Rautavaaran kappaleet ovat tulleet tutuksi jo lapsena.
– Rautavaaran kappaleet ovat minulle suurelta osin tuttuja. Pikkutyttönä ollessani äiti lauloi minulle Rautavaaran tutuksi tekemiä lauluja ja näytti minulle Tapsan filmejä. Ensimmäinen levytyksen on ollut muuten Rautavaaraa: 9-vuotiaana laulettu Reissumies ja kissa, joka nauhoitettiin itse veljen kanssa C-kasetille, naureskelee Johanna.

Johanna Iivanainen valmistautuu esityksen harjoitusten lisäksi kiertueelle myös henkisesti:
– Olen lukenut Rautavaaran elämänkerta kirjaa. Siinä oli hienosti listattuna mestarin levytykset, joista moni oli tuttu laulu. Olen samalla päässyt tutustumaan itse mestariin, joka omin sanoin kertoo teoksessa teoksessa elämästään. On hienoa päästä kurkkaamaan, millaista oli siihen aikaan kiertue-elämä. Ja miten urheilu ja musiikki olivat tärkeänä osana läsnä Tapsan elämässä. Tutustumisen myötä olen päässyt ajan hengessä syvemmälle. Toivottavasti saamme siitä osan välitettyä yleisölle.

Olli Ahvenlahti tutustui Tapio Rautavaaraan nuorena miehenä 70-luvulla.
– Muistan kuin eilisen päivän levytyssession, Helsingissä Alppi-studiossa Kulttuuritalolla, missä me silloin nuoret muusikot olimme soittamassa Tapio Rautavaaran levyn taustoja. Tapsa oli itse mukana studiolla, koska halusi harjoitella lauluosuuksia valmiiksi. Muistan ison lämpimän tummatukkaisen Tapsan, joka luurit päässä hikoili omien osuuksiensa kanssa, mutta ei hermostunut mistään.

– Samalla kun hän harjoitteli omia osuuksiaan tuntui, että oli vilpittömän kiinnostunut siitä, mitä me teimme ja hän piti mukavan leppoisaa ”tapsamaista” huumoria yllä. Päivän päätteeksi kaikki valmistui ja kiitimme ja halailimme mestaria. Se oli hieno ja mieleen jäänyt kokemus. Tapasin häntä radion ja tv:n merkeissä myös jälkeenpäin, mutta ensi tapaaminen jäi voimakkaana mieleen.

Esityksiin on ennakkomyynti, lisätiedot esityspaikoista.

Tuotanto MagnumLive.

tapio_rautavaara600x400pop_15

 

Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter

Liity MagnumLiven postituslistalle! Tilaa uutiskirje ›