In English

MagnumLive

Mustalaisyhtye Hortto Kaalo 40-vuotisjuhlakiertueelle joulukuussa

JULKAISTU 15/01/2013

– Konsertit Lahdessa, Tampereella ja Hämeenlinnassa

Legendaarinen mustalaismusiikin edelläkävijä Hortto Kaalo lähtee joulukuussa 40-vuotisjuhlakiertueelle. Horttojen karavaani pysähtyy kolmen konsertin ajaksi Lahteen, Tampereelle ja Hämeenlinnaan. Vankkurin kyytiin hyppää tuolloin myös vierailija Amadeus Lundberg.

Hortto Kaalo julkaisi lokakuun alussa kokoelmalevyn Legenda 40-v ja sai aikaan yleisöryntäyksen juhlakonsertissaan Kansallisteatterissa. Tämän innoittamana yhtye on päättänyt konsertoida aktiivisesti muuallakin Suomessa.

”On hienoa huomata, kuinka paljon meillä onkaan yleisöä”, Marko Putkonen sanoo. ”On myös tärkeää, että esiintyjissä on sukupolvien jatkumoa. Siksi mukaamme tulee Amadeus Lundberg. Onhan hän myös perustajäsenemme poika.”

Marko Putkosen, Feija Åkerlundin, Taisto Lundbergin ja Heikki Nymanin perustama orkesteri aloitti esiintymisensä vuonna 1968. Ensi single Miksi ovet ei aukene meille levytettiin vuotta myöhemmin ja kaksi vuotta sen jälkeen yhtyeen ensialbumi oli myynyt jo kultaa. Suuri yleisö otti Hortto Kaalon alusta lähtien omakseen ja yhtye onkin ensimmäinen mustalaisorkesteri, joka on saanut Suomessa kultalevyn. Yhtyeen seuraava kokoomalevy myi sekin kultaa.

Hortto Kaalon kokoonpanoksi vakiintui vuodesta 1976 lähtien Marko Putkonen, Feija Åkerlund sekä Iris Ellen Åkerlund. Yhtye keikkaili aktiivisesti 12 vuoden ajan, minkä jälkeen sen jäsenet aloittivat päivätyönsä muualla. He ovat esiintyneet vuosien aikana säännöllisesti festivaaleilla Suomessa ja ulkomailla. Tämän lisäksi he ovat säveltäneet uutta musiikkia.

Yhtyeen nimi Hortto Kaalo tarkoittaa suomeksi oikea mustalainen. Romaninkielisen nimen ensimmäinen sana hortto tarkoittaa oikeaa tai aitoa ja kaalo väriä musta tai suomenmustalaista miestä. Yhtye halusi pitää nimensä kunnioituksena vanhaa, perinteistä mustalaisuutta kohtaan, vaikkakin nimi sisälsi ironisen vitsin. Heitä ei pidetty sekalaisen taustansa vuoksi romanien keskuudessa hortto kaaloina, perinteisinä ja aitoina mustalaisina. Yhtye toi kuitenkin mustalaismusiikin tunnetuksi suurelle yleisölle, minkä lisäksi he saivat vähitellen osakseen myös romaniväestön suosion. Hortto Kaalo vaikutti myös osaltaan siihen, että rotusorto kiellettiin Suomessa lailla.

”Mustalaismusiikki on yksi maailman perusmusiikkityyleistä, aivan kuten blues. Se tulee aina uudelleen muotiin. Mustalaismusiikin elävyys ja tunnevoima, ilon ja surun äärilaidat ovat genren ykkösjuttu”, sanoo Marko Putkonen. ”Karavaanimme kiertää taas!”

Konserttikiertueen tuottaa Magnum Live Oy. Juhlalevyn Legenda 40-v. on julkaissut Warner Music Finland.

40-vuotisjuhlakiertue

Konserttipäivät
10.12.2012 Sibeliustalo, Lahti (Lippupalvelu www.lippupalvelu.fi )
12.12.2012 Tampere-talo, Tampere (Lippupiste www.lippu.fi )
13.12.2012 Verkatehdas, Hämeenlinna (Lippupalvelu www.lippupalvelu.fi )

Konserteissa vierailee Amadeus Lundberg.

Liput

Hinta € 30 sekä mahdolliset toimitusmaksut
www.lippupalvelu.fi – 0600 10800 (1,96 euroa/min + pvm) ja netti
www.lippu.fi – 0600 900 900 (1,97 euroa/min + pvm) ja netti

Etusivu


www.tmp-production.fi

Lisätietoja ja haastattelupyynnöt:
Tiedotuspäällikkö Katja Toivanen, puh. 040-7011 686 / katja.toivanen@welho.com

Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter

Liity MagnumLiven postituslistalle! Tilaa uutiskirje ›