In English

MagnumLive

Hortto Kaalo -kiertue, kevät 2013

Hortto Kaalo

Arkisto: Kiertue on päättynyt. Kiitos esiintyjille, tiimille ja yleisölle!

Hortto Kaalo, konsertti

– Konsertit Porissa, Turussa, Lappeenrannassa ja Mikkelissä

Legendaarinen mustalaismusiikin edelläkävijä Hortto Kaalo jatkaa keväällä 2013 40-vuotisjuhlakiertuettaan. Horttojen karavaani pysähtyy neljän konsertin ajaksi Poriin, Turkuun, Lappeenrantaan ja Mikkeliin. Hortto Kaalo julkaisi lokakuun alussa kokoelmalevyn Legenda 40-v ja sai aikaan yleisöryntäyksen juhlakonsertissaan Kansallisteatterissa. Tämän innoittamana yhtye on päättänyt konsertoida aktiivisesti muuallakin Suomessa.

”On hienoa huomata, kuinka paljon meillä onkaan yleisöä”, Marko Putkonen sanoo.

Marko Putkosen, Feija Åkerlundin, Taisto Lundbergin ja Heikki Nymanin perustama orkesteri aloitti esiintymisensä vuonna 1968. Ensi single Miksi ovet ei aukene meille levytettiin vuotta myöhemmin ja kaksi vuotta sen jälkeen yhtyeen ensialbumi oli myynyt jo kultaa. Suuri yleisö otti Hortto Kaalon alusta lähtien omakseen ja yhtye onkin ensimmäinen mustalaisorkesteri, joka on saanut Suomessa kultalevyn. Yhtyeen seuraava kokoomalevy myi sekin kultaa.

Hortto Kaalon kokoonpanoksi vakiintui vuodesta 1976 lähtien Marko Putkonen, Feija Åkerlund sekä Iris Ellen Åkerlund. Yhtye keikkaili aktiivisesti 12 vuoden ajan, minkä jälkeen sen jäsenet aloittivat päivätyönsä muualla. He ovat esiintyneet vuosien aikana säännöllisesti festivaaleilla Suomessa ja ulkomailla. Tämän lisäksi he ovat säveltäneet uutta musiikkia.

Yhtyeen nimi Hortto Kaalo tarkoittaa suomeksi oikea mustalainen. Romaninkielisen nimen ensimmäinen sana hortto tarkoittaa oikeaa tai aitoa ja kaalo väriä musta tai suomenmustalaista miestä. Yhtye halusi pitää nimensä kunnioituksena vanhaa, perinteistä mustalaisuutta kohtaan, vaikkakin nimi sisälsi ironisen vitsin. Heitä ei pidetty sekalaisen taustansa vuoksi romanien keskuudessa hortto kaaloina, perinteisinä ja aitoina mustalaisina. Yhtye toi kuitenkin mustalaismusiikin tunnetuksi suurelle yleisölle, minkä lisäksi he saivat vähitellen osakseen myös romaniväestön suosion. Hortto Kaalo vaikutti myös osaltaan siihen, että rotusorto kiellettiin Suomessa lailla.

”Mustalaismusiikki on yksi maailman perusmusiikkityyleistä, aivan kuten blues. Se tulee aina uudelleen muotiin. Mustalaismusiikin elävyys ja tunnevoima, ilon ja surun äärilaidat ovat genren ykkösjuttu”, sanoo Marko Putkonen. ”Karavaanimme kiertää taas!”

Konserttikiertueen tuottaa MagnumLive Oy. Juhlalevyn Legenda 40-v. on julkaissut Warner Music Finland.

40-vuotisjuhlakiertueen konserttipäivät

09.04.2013 Promenadisali, Pori

10.04.2013 Turun konserttitalo, Turku

17.04.2013 Lappeenranta-sali, Lappeenranta

18.04.2013 Mikaeli/Martti Talvela-sali, Mikkeli

(Ennakko Lippupalvelu)

 

Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter

Liity MagnumLiven postituslistalle! Tilaa uutiskirje ›