In English

MagnumLive

Helsinki Pavilla elokuussa Rautavaaraa, Virtaa ja Tapanista

JULKAISTU 26/05/2015

Helsinki Pavin estradi muuntautuu kesäteatteriksi elokuussa:
Vantaalla Olavi Virta, Tapio Rautavaara ja Ulla Tapanisen musiikki- ja huumoriesityksiä
Vantaan Helsinki Pavi tunnetaan vahvasta ja perinteikkäästä tanssilavatoiminnastaan. Elokuussa huvipaikka muuntautuu erilaisten musiikki- ja huumoriesitysten esityspaikaksi. Estradilla nähdään Tapio Rautavaaran ja Olavi Virran elämään ja lauluihin perustuvia musiikkiesityksiä: Molempien syntymästä on tänä vuonna tullut kuluneeksi 100 vuotta. Lisäksi estradilla nähdään loistavan koomikon Ulla Tapanisen talk show Lava-ammuntaa.

Estradi Pavin kaikki esitykset ovat elokuussa lauantaisin ja ne alkavat klo 19. Esityksissä lava on penkitettynä kesäteatterityyliin.

Olavi Virran syntymästä tuli helmikuun 27. päivä kuluneeksi 100 vuotta. Rakastetun laulajan kunniaksi ympäri Suomea kiertää musiikkiesitys Laulaja – Olavi Virta, jossa pohjautuu Virran lauluihin ja koskettavaan elämään. Esityksen tähtinä nähdään Amadeus Lungberg, Susanna Haavisto ja Hannu Lehtonen. Vuoden 2014 puolella esitys sai kantaesityksensä Pavilla loppuunmyydyn yleisön edessä ja lähes kaikki tähän mennessä kaikki parisenkymmentä esitettyä esitystä ovat olleet loppuunmyytyjä. Juhlavuonna esityksiä nähdään ympäri Suomen kolmisenkymmentä, ja kiertue vierailee Vantaan Estradi Pavilla 1.8. ja 8.8.2015.

Vuonna 2015 juhlitaan myös toista 100-vuotiasta, eli Tapio Rautavaaraa, mestaria, jonka elämä oli monin tavoin legendaarinen. Juhlavuoden kunniaksi Rautavaaran lauluja ja tarinoita hänen elämästään kuullaan Tapio Liinojan käsikirjoittamassa musiikkiesityksessä ”Sininen Uni – Tapio Rautavaara 100 vuotta”. Rautavaaran musiikkiin ja elämään meidät johdattelee Tapio Liinoja, Milana Misic, Olli Ahvenlahti group. Helsinki Pavilla Tapio Rautavaaran esityksiä nähdään 15.8. ja 22.8.

Helsinki Pavn kesän esitykset päättää 29.8. Ulla Tapanisen hersyvän hauska monologi Lava-ammuntaa . Ulla tunnetaan vahvana naisnäyttelijänä, jonka repertuaariin kuuluvat niin koomiset kuin vakavatkin roolit. Suurelle yleisölle Ulla on tuttu taitavasti tarinaa solkevasta naishahmostaan, joka rakastaa ammuntaa. Ei kuitenkaan pyssyllä tai lehmää matkimalla, vaan tarjoamalla verbaalista tykitystä tärkeistä ja ajankohtaisista aiheista.

LAULAJA – OLAVI VIRTA

– Yleisön kommenteista päätellen, meidän esiintyjäkaarti on osunut oikeaan. Kiitosta on tullut Susanna Haaviston upeasta kulttuuriteosta. Ja myös lauluäänten yhteen sointuvuudesta Hannu Lehtosen kanssa, esitän siis useita duettoja Hannun kanssa. Olen tästä projektista tosi iloinen. Tästä on hyvä jatkaa vuonna 2015, kertoo Amadeus Lundberg esityksestä, joka on saanut ihmiset nauramaan, laulamaan, mutta myös kyynelehtimään.

Lavalla hehkuu siis nuorempana Olavina Tangokuninkaanakin tunnettu Amadeus Lundberg, joka oli ehdolla tänä vuonna mm. Yleisö-Emman saajaksi. Amadeus julkaisi kultalevyllä palkitun Vain rakkaus -albumin viime vuonna. Vanhempana legendana on Virran iki-vihreillä jo vuosia yleisöä hurmannut Hannu Lehtonen, tenori ja diplomisaksofonisti, joka niinikään on Tangomarkkinoilla saavuttanut prinssin tittelin ja muistetaan myös Linnan juhlien esiintyjänä. Virran elämän tarinaa esityksessä kuljettaa 30-vuotista uraansa juhlistava näyttelijä ja laulaja Susanna Haavisto. Musiikista vastaa Juha Tikan orkesteri. Susanna on myös ohjannut ja käsikirjoittanut esityksen:

Esityksen käsikirjoittaja ja ohjaaja Susanna Haavisto tutustui viime vuoden puolella alkutöikseen tutustui Olavi Virran laajaan musiikkituotantoon:
– Olavi Virran elämään tarttuminen tuntui kuin olisin lähtenyt kiipeämään pystysuoraa vuoren seinämää. Luin kolmea -neljää kirjaa yhtä aikaa, kuuntelin kaikki 601 levytystä ja ihmettelin mistä löydän meidän esityksemme tulokulman. En halunnut lähteä kirjoittamaan näytelmää vaan Olavin elämää kuljettavan esityksen, jossa mies ja ääni ja unohtumattomat laulut ovat pääosassa. Tietenkin myös se, että jo alun alkaen tahdoin lavalle kaksi miestä, kaksi upeaa ääntä, oli ratkaisun avain. Virtaan tutustuminen muutti hieman kuvaa, joka minulla oli legendasta. Erityisesti laulajan kaunis suhde lauluun ja musiikkiin nousi pintaan ja vaikuttavinta oli hänen ehdoton rakkautensa yleisöönsä, suomalaiseen ihmiseen.- Georg de Godzinsky sanoi Virrasta: ”Hänellä oli vakaumus: Minä laulan Suomen kansalle. Mikrofonin edessä seisoi yksi ihminen, joka samalla oli Suomen musiikkia rakastava kansa. Hänellä oli tällainen inhimillinen piirre, suuri herkkyys. Ehkä hän ajatteli jotain naista, jota oli yöllä halannut. Se oli kaunista. Naiset ovat hänelle merkinneet valtavasti.”

– Haluamme tarjota yleisölle kunnioittavan musiikillisen aikamatkan, tarinan legendan ainutkertaisesta elämästä.

www.olavivirta100vuotta.fi

SININEN UNI – TAPIO RAUTAVAARA

Tapio Rautavaaran syntymästä maaliskuun 8. päivä 100 vuotta.

Tapio Rautavaara syntyi Pirkkalassa 8. maaliskuuta 1915. Elämän varrelle mahtui satoja muistokkaita levytyksiä ja lauluja, kukapa ei muistaisi Reissumiestä, Rosvo Roopea, Korttipakkaa, Juokse sinä hummaa ja tämänkin musiikkiesityksen nimeä Sinistä unta. Rautavaara ehti esiintyä myös yli 20 elokuvassa, joista myös tarinoidaan konsertin lomassa, samoin urheilu-urasta. Rautavaarasta puhuttaessa ei voida unohtaa hänen upeaa uraansa urheilijana niin Olympiavoittaja-keihäänheittäjänä kuin maailmanmestari-jousiampujana. Tapio Rautavaaran maallinen matka päättyi 25. syyskuuta 1979 Helsinkiin, mutta hänen laulunsa ja tarinansa elävät edelleen suomalaisten sydämissä.

Tapio Liinoja on esityksen käsikirjoittaja ja samalla itseoikeutetusti toinen esityksen solisteista.
– Olennaista esityksessä ovat laulut, joiden myötä tarina etenee. Laulujen lomassa kuullaan mm. juttuja hänen ystävyydestään Reino Repe Helismaahan ja miten Toivo Kärjen kappaleet löysivät tiensä Tapsan laulettaviksi. Esitys kertoo ajan hengestä, kiertue-elämästä, myös olympiasankarin urheilumenestyksestä ja elokuvarooleista. Siinä on mukana keveyttä ja reipasta menoa, mutta myös sielun syviä tuntoja liikutellaan, kertoo Liinoja, joka haluaa korostaa, että kyseessä ei ole näytelmä eikä ”Tapsa-imitaatio”.
Tapio Liinoja muistetaan mm. elokuvaroolistaan Tapio Rautavaarana. – Tutustuin Tapio Rautavaaran elämään ja musiikilliseen tuotantoon, kun kuvasimme Timo Koivusalon Kulkuri ja Joutsen -elokuvaa 1998.

Olli Ahvenlahti tutustui Tapio Rautavaaraan nuorena miehenä 70-luvulla.
– Muistan kuin eilisen päivän levytyssession, Helsingissä Alppi-studiossa Kulttuuritalolla, missä me silloin nuoret muusikot olimme soittamassa Tapio Rautavaaran levyn taustoja. Tapsa oli itse mukana studiolla, koska halusi harjoitella lauluosuuksia valmiiksi. Muistan ison lämpimän tummatukkaisen Tapsan, joka luurit päässä hikoili omien osuuksiensa kanssa, mutta ei hermostunut mistään.

www.magnumlive.fi/tapio-rautavaara-100-v
(Kuvassa: Hannu Lehtonen, Susanna Haavisto, Amadeus Lundberg)

Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter

Liity MagnumLiven postituslistalle! Tilaa uutiskirje ›