In English

MagnumLive

100 v. Tapio Rautavaaran kunniaksi konserttikiertue

JULKAISTU 28/02/2015
Taoip Rautavaara 100 vuotta

Tapio Rautavaaran syntymästä maaliskuun 8. päivä 100 vuotta.
TAPIO RAUTAVAARA 100 V. -KIERTUE VUONNA 2015

Konserttikiertueella, joka starttaa Tampereelta, mukana mm. Johanna Iivanainen, Tapio Liinoja ja Olli Ahvenlahti.

Tänä vuonna juhlitaan Tapio Rautavaaraa, mestaria, jonka elämä oli monin tavoin legendaarinen. Rautavaaran syntymästä tulee kuluneeksi nyt juhlavat 100 vuotta. Juhlavuoden kunniaksi Rautavaaran lauluja ja tarinoita hänen elämästään kuullaan Tapio Liinojan käsikirjoittamassa musiikkiesityksessä ”Sininen Uni – Tapio Rautavaara 100 vuotta”. Esityksessä mukana on taidokas esiintyjäkaarti: Tapio Liinoja, Johanna Iivanainen, Mikko Iivanainen ja kapellimestari Olli Ahvenlahti. Joissakin konserteissa naissolistina vuorottelee Milana Misic Johanna Iivanaisen tilalla.

Tapio Rautavaara syntyi Pirkkalassa 8. maaliskuuta 1915. Elämän varrelle mahtui satoja muistokkaita levytyksiä ja lauluja, kukapa ei muistaisi Reissumiestä, Rosvo Roopea, Korttipakkaa, Juokse sinä hummaa ja tämänkin musiikkiesityksen nimeä Sinistä unta. Rautavaara ehti esiintyä myös yli 20 elokuvassa, joista myös tarinoidaan konsertin lomassa, samoin urheilu-urasta. Rautavaarasta puhuttaessa ei voida unohtaa hänen upeaa uraansa urheilijana niin Olympiavoittaja-keihäänheittäjänä kuin maailmanmestari-jousiampujana. Tapio Rautavaaran maallinen matka päättyi 25. syyskuuta 1979 Helsinkiin, mutta hänen laulunsa ja tarinansa elävät edelleen suomalaisten sydämissä.

Tapio Liinoja on esityksen käsikirjoittaja ja samalla itseoikeutetusti toinen esityksen solisteista.

– Olennaista esityksessä ovat laulut, joiden myötä tarina etenee. Laulujen lomassa kuullaan mm. juttuja hänen ystävyydestään Reino Repe Helismaahan ja miten Toivo Kärjen kappaleet löysivät tiensä Tapsan laulettaviksi. Esitys kertoo ajan hengestä, kiertue-elämästä, myös olympiasankarin urheilumenestyksestä ja elokuvarooleista. Siinä on mukana keveyttä ja reipasta menoa, mutta myös sielun syviä tuntoja liikutellaan, kertoo Liinoja, joka haluaa korostaa, että kyseessä ei ole näytelmä eikä ”Tapsa-imitaatio”.

Tapio Liinoja muistetaan mm. elokuvaroolistaan Tapio Rautavaarana. – Tutustuin Tapio Rautavaaran elämään ja musiikilliseen tuotantoon, kun kuvasimme Timo Koivusalon Kulkuri ja Joutsen -elokuvaa 1998.

Johanna Iivanaiselle Rautavaaran kappaleet ovat tulleet tutuksi jo lapsena.
– Rautavaaran kappaleet ovat minulle suurelta osin tuttuja. Pikkutyttönä ollessani äiti lauloi minulle Rautavaaran tutuksi tekemiä lauluja ja näytti minulle Tapsan filmejä. Ensimmäinen levytyksen on ollut muuten Rautavaaraa: 9-vuotiaana laulettu Reissumies ja kissa, joka nauhoitettiin itse veljen kanssa C-kasetille, naureskelee Johanna.

Olli Ahvenlahti tutustui Tapio Rautavaaraan nuorena miehenä 70-luvulla.
– Muistan kuin eilisen päivän levytyssession, Helsingissä Alppi-studiossa Kulttuuritalolla, missä me silloin nuoret muusikot olimme soittamassa Tapio Rautavaaran levyn taustoja. Tapsa oli itse mukana studiolla, koska halusi harjoitella lauluosuuksia valmiiksi. Muistan ison lämpimän tummatukkaisen Tapsan, joka luurit päässä hikoili omien osuuksiensa kanssa, mutta ei hermostunut mistään.

Tapio Rautavaara 100 vuotta, Sininen uni -kiertue 2015
pe 10.4. Tampere, Teatteri State, klo 20 (ensi-ilta!)
pe 17.4. Tampere, Teatteri State klo 20
la 18.4. Tampere, Teatteri State, klo 14
la 18.4. Tampere, Teatteri State, klo 20
ti 5.5. Imatra, yksityistilaisuus
pe 8.5. Tampere, Teatteri State, klo 20
la 9.5. Tampere, Teatteri State, klo 12
pe 15.5. Tampere, Teatteri State, klo 20
la 23.5. Tampere, Teatteri State klo 20 (uusi päivä!)
to 4.6. Siikainen, Siikainen Summer -festivaali
ke 15.7 Keuruu, Höyryveturipuisto, klo 19
to 16.7. Keuruu, Höyryveturipuisto, klo 19
su 26.7. Keuruu, Höyryveturipuisto, klo 16
la 1.8. Ylivieska, Akustiikka, klo 19
la 8.8. Turku, Uittamo Paviljonki, klo 15
la 15.8. Vantaa, Estradi Pavi, klo 19
la 22.8. Vantaa, Estradi Pavi, klo 19
su 13.9. Somero, Esakallio, klo 19

Kalenteria päivitetään koko ajan. Tulossa lisäkonsertteja. Katso viimeisin päivitys www.magnumlive.fi/konsertit/tapio-rautavaara-100-v. Lipunmyynti alkaa osin maaliskuussa viikolla 10/15, osin myöhemmin.

Tapahtuman sivut:
magnumlive.fi/konsertit/tapio-rautavaara-100-v
facebook.com/TapioRautavaara100v

Tuotanto: MagnumLive
tapio_rautavaara600x400pop_15
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter

Liity MagnumLiven postituslistalle! Tilaa uutiskirje ›